True

Hoe kies je de beste cider?

Waar moet je op letten wanneer je cider koopt?

Cider is erg populair geworden als verfrissende zomerdrank. In de winkel vind je tegenwoordig heel wat verschillende soorten. Maar hoe kies je de cider die bij jou past en waar moet je nog op letten?


Wat is cider?

Cider of appelwijn is een licht alcoholische drank op basis van appels die vooral in het zuidwesten van Engeland, Bretagne, Normandië en Ierland erg populair is. Duitsland kent het dan weer onder de naam Apfelwein. 

Hoe wordt cider gemaakt?

Cider wordt gemaakt op basis van gefermenteerde appels. Als basis wordt het verse sap van appels gebruikt, en dan vaker van een suikerarme, minder zoete appelsoort. Deze appels hebben een hoog tannine-gehalte en zijn meestal niet bedoeld om te eten. 


Het productieproces lijkt daardoor wat op dat van wijn: de rijpe appels worden geplukt en worden gemalen tot een pulp, wat ook ‘scratten’ genoemd wordt. Die pulp laat je vervolgens gisten bij een temperatuur van 4 tot 16 graden. Bij traditiebrouwers gebeurt dat nog in speciale daartoe gebouwde vaten. Soms duurt de fermentatie drie maanden, maar bij bepaalde ciders ook wel drie jaar.

Is cider hetzelfde als bier?

Door de gele kleur en het aanwezige koolzuur zou je al snel denken dat cider eigenlijk een soort bier is. Dat is eigenlijk niet helemaal correct. Qua bereidingswijze leunt cider soms meer aan bij wijn of schuimwijn, omdat ze allebei worden gemaakt van gefermenteerde suikers uit het vruchtensap. Bij bier komen die suikers voort uit granen, niet uit het fruit.

Maar als het over beleving gaat, zal je merken dat brouwers sommige van hun ciders (terecht) zullen vergelijken met bier en andere met schuimwijn. Veel hangt af van de smaak en textuur van de cider.

Zachte, sprankelende ciders leunen meer aan bij schuimwijn. Zoete ciders met een uitgesproken smaak zijn dan weer gemakkelijker te associëren met bier.

Zo kies je de beste cider

Let op de verschillende smaken

Omdat er veel verschillende soorten appels zijn, is er ook een enorme variëteit van smaken binnen de ciders. In Engeland zijn er minstens 264 soorten ciderappels bekend op basis waarvan het drankje gemaakt wordt. Ze worden geselecteerd op hun hoge suikerniveaus, zuurheid, bitterheid en tannines.

De verschillende smaken van cider zijn afhankelijk van de combinatie appels die gebruikt worden: van droog tot friszuur, met een bittertje, tot houtgerijpt of lekker zoet.

De Belgische ciders in ons assortiment, zoals, Lerouge, Wolf & Fox en Ruwet, worden gemaakt met een variëteit van Belgische appels. In de productomschrijving lees je hoe zuur of zoet de cider smaakt.

De cider families herkennen

De afgelopen jaren zijn er, naast appelcider, ook heel wat andere ciders ontstaan. Zo zijn er peerciders en fruitciders, waar bijvoorbeeld bosbessen, frambozen, passievruchten of kers aan toegevoegd worden. En strong ciders met een hoger alcoholpercentage.


Elk land heeft zijn eigen indeling. In Frankrijk worden ciders vooral onderverdeeld in twee categorieën: doux/zoet en brut/droog. Maar eigenlijk bestaan er veel meer smaken. 


Om het heel eenvoudig te maken, delen we cider op in 5 families:

  • Acid cider is cider met een hoge zuurtegraad

  • Tannic cider of tanninerijke cider

  • Perry is cider op basis van peren

  • Flavoured cider is cider met extra fruit, hop of kruiden.

  • Ice cider is gefermenteerde drank gemaakt van het sap van bevroren appels


Of er zijn de ‘real ciders’, ook wel ‘proper ciders’ genoemd. Die worden gemaakt met minstens 95% puur appelsap.


Als laatste kun je cider ook opdelen in ciders met of zonder bubbels. De meeste ciders die je in de winkel terugvindt, zijn koolzuurhoudend.

Wanneer drink je cider?

Zoete cider laat zich perfect drinken als een apero. Heerlijk op terras of op een barbecue.  Voeg er gerust wat ijsblokjes aan toe, het maakt het geheel wat minder zoet.

Maar het kan ook in de winter gedronken worden. Warm je zoete of halfzoete cider op met specerijen als kaneel, anijs of kruidnagel, dan heb je een perfect alternatief voor glühwein. 


Cider kan je ook perfect combineren met een gewone maaltijd Bij een droge cider krijg je een friszure smaak die de perfecte gezel is van koude gerechtjes als een carpaccio van rauwe vis of een slaatje met geitenkaas.


Ben je iemand die graag appelmoes eet bij worst? Dan ben je ongetwijfeld ook het type dat een glas cider apprecieert bij je maaltijd. Cider wordt vaak gedronken bij gerechten met varkensvlees zoals pulled pork of spek. Anderen combineren het dan weer met vis. Vooral met vette vissen zoals makreel of zalm. En waarom ook eens niet je mosselen koken in cider?


Ook bij nagerechten en fruittaarten is cider the perfect match. Vooral zoete cider. Wil je het combineren met kazen als camembert, ga dan eerder voor een perencider die de vettigheid van de kaas zal breken.

Hoe gezond is cider?

Antioxidanten

Cider bevat een hoog ijzergehalte wat nodig is voor de aanmaak van weefsel en bloed.

Daarnaast hebben Engelse wetenschappers onlangs ontdekt dat de appels die gebruikt worden om cider te maken, een hoge concentratie antioxidanten bevatten. 

Die antioxidanten beschermen tegen hart- en vaatziekten, Alzheimer en Parkinson. 

Ook wordt appelcider in de medische wereld gebruikt bij de behandeling van suikerziekte of diabetes. Appelcider kan namelijk een positief effect hebben op suiker- en cholesterolgehalte in het bloed.  

Wat is het alcoholpercentage van cider?

De meeste ciders hebben een laag alcoholpercentage. In principe heeft cider een alcoholpercentage tussen de 4 en 8 procent. Tegenwoordig kan je ook strong ciders drinken met een alcoholpercentage tot wel 12%.   

Waar vind je Belgische ciders?

Ook in ons eigen land vind je heel wat cider brouwers. Als je zoekt naar een alternatief op schuimwijn, probeer dan de verfijnde ciders van Wolf & Fox uit Gent en de ciders van Imdenhof uit Wolvertem. Ook de sprankelende en fruitige ciders van Wignac en Lerouge zijn zeker de moeite waard. En voor een frisse dorstlesser kan je terecht bij de populaire ciders van Ruwet uit Roeselaere.

Waar je nog op moet letten

Is cider glutenvrij?

Ja, de meeste ciders zijn glutenvrij, omdat ze worden gebrouwen van appels.

Daarin hebben ze een belangrijk voordeel op bieren die gebaseerd zijn op granen die per definitie niet glutenvrij zijn.  Houd wel de additieven in het oog die soms aan ciders worden toegevoegd.

Is het normaal dat mijn cider troebel is?

Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken als je cider er wat troebel uitziet.

Alles hangt af van hoe sterk het sap gefilterd werd tussen het persen en fermenteren of welke appelsoort gebruikt werd voor je cider. Zo bestaan er appelrassen die een volkomen heldere cider geven zonder dat er zelfs een filtering aan te pas komt.

In welk glas moet je cider serveren?

Cider drink je uit een breed glas omdat de cider zich dan goed kan mengen met zuurstof waardoor de aroma’s vrijkomen. Dat is ook de reden waarom de Basken hun ‘sidra’ inschenken vanaf grote hoogte. Dat ritueel wordt al erg lang uitgevoerd en noemt ‘escansiar’ (schenken vanaf hoogte.) Meer zuurstof bij de cider zorgt voor een betere smaak.

Wat is ciderazijn?

Eigenlijk is ciderazijn een verdere vorm van fermentatie. In een eerste fase van het fermenteren worden de suikers in de appels omgezet in alcohol. Laat je ze nog langer gisten, dan ontstaat azijn.

Over Rayon

Waarom Rayon?

Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.