True

8 tips die voedselverspilling tegengaan

Met Franco Prontera van Too Good To Go

Hoeveel voedsel gaat verloren?

Meer dan een derde van de globale voedselproductie gaat verloren. Dat is veel. De helft daarvan wordt verspild tijdens productie en verdeling - jep, ook bij supermarkten. De andere helft belandt in jouw kleine vuilnisbak (of groenbak).

Eigenlijk is dat belachelijk veel als je weet dat de globale voedselsector verantwoordelijk is voor minstens een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen. Door die gigantische hoeveelheid te verspillen, spelen we met onze toekomst.


Genoeg gespeeld, dachten we bij Rayon. Staan we wel genoeg stil bij hoe we als supermarkt moeten omgaan met voedsel? En wat doen we thuis, als we boodschappen doen of in de keuken staan, hoe kunnen we daar ook voedselverspilling tegengaan?


Om die laatste vraag te beantwoorden, gingen we enkele tips halen bij de immer enthousiaste Franco Prontera, Country Manager van Too Good To Go België. 

Franco Prontera

Tijdens een reis doorheen Myanmar in 2017, ontmoet Franco Prontera de initiatiefnemer achter Too Good To Go België Jonas Mallisse. Sindsdien was Franco erbij van het eerste uur en startte hij mee de Deense app tegen voedselverspilling op in België.

Voedselverspilling app

Je kent Too Good To Go misschien van hun app tegen voedselverspilling bij kleine handelaars. 


“Producten die jouw favoriete bakker of restaurant overhoudt op het einde van de dag, haal je via de app heel gemakkelijk en goedkoop op. Op die manier geef je die heerlijke onverkochte producten een tweede kans.” 


Naast de app steekt Too Good To Go vooral veel tijd en energie in inspiratiecampagnes rond het tegengaan van voedselverspilling bij de mensen thuis. 


En dat is tenslotte de reden waarom we met beide oren aan Franco’s lippen hangen - probeer je alsjeblief niets in te beelden. 


8 tips tegen voedselverspilling

Tip 1: Kijk, ruik, proef

Hun 'Kijk, Ruik, Proef'-campagne verklapt meteen de eerste tip.


“10% van de verspilling thuis wordt veroorzaakt door verwarring rond de houdbaarheidsdatums. Zo is er veel verwarring tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Het is gevaarlijk voor de consument om een product na de TGT-datum nog op te eten. Denk aan verse voeding zoals vis en vlees. Dat is een echte no-go.” 


Terwijl Ten minste Houdbaar Tot (THT) op producten zoals conserven of koeken eigenlijk louter iets zegt over de optimale kwaliteit van een product. 


“Meestal is een product na die datum nog perfect eetbaar en lekker - tenminste: als je het goed bewaart - maar gaat de kwaliteit na die datum achteruit.” 


Veel mensen gooien producten weg op basis van de THT-datum zonder ook maar eens te kijken of het product nog goed is. 


“We hebben de ‘Kijk, Ruik, Proef’-campagne speciaal gelanceerd om daar verandering in te brengen. En dat is meteen mijn eerste tip: als je iets plant weg te gooien, kijk, ruik en proef dan eerst eens. Lijkt het oké? Dan kan je het eten.”

Wil je méér Rayon?

Awel, schrijf je in op onze nieuwsbrief en je krijgt méér. Méér recepten, méér promo’s en méér tips. 

Tip 2: Maak een boodschappenlijstje

Voor Franco is een boodschappenlijstje maken heel evident. “Ik vind het gewoon gemakkelijk en minder stresserend, omdat ik dan weet wat ik moet kopen. Het is ook goed voor mijn portemonnee, want zo koop ik niets dubbel.” 

Het dwingt je om een plan te bedenken

En met een lijstje ben je minder geneigd om dingen te kopen waarvoor je niet echt een plan hebt. 


“Het is gemakkelijk om te denken: ik doe er wel nog iets mee. Maar als we eerlijk zijn, hebben zulke spontane aankopen een grotere kans om weg te kwijnen in je kast.” 


Die afgeprijsde knolselder van 2 kilo in je koelkast heeft intussen een paar exotische champignons gebaard waar je nu ook nog snel een plan voor moet bedenken.

Apps maken het gemakkelijker

Met de huidige technologie is er volgens Franco eigenlijk geen excuus meer om het niet te doen. 


“Er zijn tegenwoordig zoveel apps waarmee je gemakkelijk lijstjes opmaakt en deelt met huisgenoten. Als ik bijvoorbeeld onderweg ben naar de supermarkt en ik heb geen lijstje, vraag ik aan mijn vriendin thuis om snel een boodschappenlijstje op te maken en te delen. Zo verlies ik ook minder tijd.” 

Tip 3: Kijk in je voorraadkast

Deze tip kunnen we niet eenvoudiger verwoorden. Kijk gewoon eens goed in je voorraadkast voor je naar de winkel gaat.

“Eigenlijk moet je, voor het maken van je boodschappenlijstje, al weten wat je nog in huis hebt. Een lijstje verplicht je om regelmatig in je kasten te kijken om te zien wat er nog in je voorraad zit. Het is een heel evidente tip, maar het is eigenlijk enorm belangrijk. En ja, het vergt discipline. Je moet er echt een gewoonte van maken voor je opnieuw boodschappen doet.”

Tip 4: Gebruik je diepvriezer

Tips om verspilling tegen te gaan tijdens het koken, vindt Franco wel plezant.

“Wat ik zelf heel graag doe, is de steel van broccoli gebruiken. Samen met wat kikkererwten en olijfolie, krijg je een heel lekkere hummus van broccoli.”

Brood invriezen

Maar veel interessanter zijn tips om etensresten te bewaren voor of na het koken. En daarin speelt je diepvries een glansrol. 


“Wat veel mensen al doen, is brood in de diepvries bewaren. Zo heb je altijd een vers brood en hoef je alleen maar het aantal sneetjes te ontdooien dat je nodig hebt. Het is vooral heel handig als je alleen woont.” 

Doe hetzelfde met kruiden

“Als je per ongeluk een paar takjes te veel plukt, hak ze dan fijn en leg ze in de vriezer. Je hoeft ze achteraf zelf niet te ontdooien, gooi ze gewoon rechtstreeks in de pan. Nog een leuke tip die ik onlangs hoorde, is resterende bouillon bewaren in een ijsblokbakje. De ijsblokjes met bouillon smelten heel snel in de pan.” 


Leuk idee, dachten wij. Wel goed opletten dat je ze niet zomaar in een mojito zwiert.

Tip 5: Je koelkast slim indelen

Ook de indeling van je koelkast kan je optimaal benutten om koelkastkadavers te vermijden. 


“Het is een tip die geïnspireerd werd door FoodWIN , het Food Waste Innovation Network. Je koelkast heeft op verschillende hoogtes een andere temperatuur. Zo is de bovenkant van de ijskast een paar graden warmer dan de onderkant. Daarom leg je vlees en vis best op de lagere planken, bereide maaltijden in het midden, dranken of boter bovenaan.” 


Je zou misschien denken: moeten we daar nu ook al rekening mee houden? “Maar geloof mij, een goed georganiseerde koelkast is heel veel waard.” 


Sinds ons mojito-incident maken wij er alvast een goede gewoonte van.

Tip 6: Denk na over hoeveel je nodig hebt

Je voorkomt veel verspilling door op voorhand goed in te schatten hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Zo voorkom je veel restjes en kliekjes. Ook het aantal personen is belangrijk. Want hoe meer gasten, hoe groter de overschotten en hoe meer je gaat verspillen.

Kook minder voor een etentje

Vooral wanneer je veel volk uitnodigt, kan het wel eens fout lopen. Dan ligt de nadruk op veel en uitgebreid eten. Maar voor Franco maakt de hoeveelheid eten niet veel uit:

“Eten met een grote groep hangt vaak samen met enkele vaste rituelen. Uitgebreid eten hoort daarbij, maar ook de gerechten kiezen, de grote inkopen doen en (samen met vrienden) koken. Allemaal heel gezellig, maar uiteindelijk zijn er weinig mensen die echt zitten te wachten op een zesgangenmenu.”

Geef de restjes mee

“Als je dan toch wat uitgebreider wilt koken, laat je gasten de volgende dag of dagen dan verder genieten met de restjes. Dat doe je door ze op voorhand te vragen om een voorraaddoosje mee te nemen. Op het einde van de avond nemen jouw gasten een stukje van je feest terug mee naar huis. Zo verleng je voor hen het sentiment van de feestdagen en belandt niets in de vuilnisbak, én alles in de maag. Oh, en nog een extra voordeel: restjes zijn een ideale remedie tegen een kater.” 

Wat wij onthouden: als je dan eens restjes hebt, probeer ze te bewaren voor de katers in het weekend.

Tip 7: Ga langs bij de buren voor een ei

Voel jij je ook zo stom als je naar de winkel moet voor één ei of voor een limoen, waarvan je eigenlijk maar de helft nodig hebt? En om niet compleet voor ei te staan, koop je dan nog wat extra spullen die je eigenlijk niet nodig hebt of waar je geen plannen voor hebt - tip nummer 2 is niet content.


Franco overtuigt ons ervan dat je best eerst eens bij de buren aanklopt voor je zulke stommiteiten uithaalt. 


“Mensen onderschatten hoeveel deugd het doet om in zo’n geval eens aan te kloppen bij een buurman of buurvrouw. Het is een goede ijsbreker en ze weten dat ze vanaf nu ook bij jou mogen aankloppen voor een lepeltje mosterd of een ajuin.” 

Producten

Diepvrieszakjes

Rayonaise

Andere tips al gelezen?

Boodschappen delen

Voor Franco mag het zelfs een stapje verder gaan:

“Voor je naar de winkel gaat of online iets bestelt, vraag dan aan je buren of ze een zak aardappelen of een halve pot ricotta willen delen. Waarom niet? Als je toch weet dat je de rest moet weggooien?”

“En als je genoeg ruimte hebt, vraag aan je buren of ze een kruidenbak met jou willen delen. Ik ken mensen die hun kruidenbak op de grens van hun tuin installeren, dan kletsen ze tijdens het plukken met hun buur over het weer of het geblaf van de hond twee huizen verder.” 

We hebben het geprobeerd. Buurvrouw Elke wou haar hartvormige ijsblokjes maar al te graag delen in ruil voor een bouillon-vrije mojito.

Tip 8: Bestel je boodschappen online

Ik hoor je al denken: leuke tips, maar wat doen supermarkten zoals Rayon? De helft van de globale verspilling kwam van de producenten en verdelers, toch? Je hebt gelijk, daar zijn we wat snel overgegaan. 


Voedselverspilling in bedrijven, horeca, scholen en supermarkten krijgt meer en meer aandacht. Vooral supermarkten erkennen het probleem en lanceren af en toe interessante en leuke initiatieven.

Supermarkt zonder stock

Als online supermarkt zit Rayon in een unieke positie. Omdat we enkel online bestaan, hoeven we helemaal geen stock bij te houden. We halen enkel van onze leveranciers wat jij als klant bij ons bestelt. In tegenstelling tot andere supermarkten hoeven wij dus geen rekening te houden met de houdbaarheid van producten in voorraad. 

Altijd verse producten

We denken goed en lang na voor we iets toevoegen aan ons assortiment. Te beginnen bij verse producten. We halen verse producten zo veel mogelijk van dichtbij. Zo raken ze sneller tot bij onze klanten en krijgen ze geen kans om onderweg hun kwaliteit te verliezen of te verderven. 

Een recept tegen verspilling

Op onze website zal je ten slotte een hele verzameling lekkere recepten zien. Ze zitten boordevol tips over hoe je dingen het best bereid met zo weinig mogelijk verspilling.

Bestellen op basis van een recept is trouwens beter. Producten die je aankoopt zonder plan, de ‘impulsieve aankopen’ (zie tip nummer 2), laat je meestal toch liggen om later weg te gooien. Voor jou is het een win-win, je eet lekker en je verspilt minder. 


Wil je meer weten over hoe we samen voedselverspilling kunnen tegengaan? Ga zeker eens kijken op de website van Too Good To Go .


Lees verder op de Over Ons-pagina of contacteer ons via pardon@rayon als je meer wilt weten over Rayon en hoe we omgaan met voedselverspilling. 


Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.