True

7 tips die je meer energie geven

Je kent ze wel, die ochtenden. Terug in bed kruipen zit er niet in, maar de dag zonder kleerscheuren doorkomen lijkt evengoed onmogelijk. Je kan koffie drinken tot je ervan trilt, of van suikerpiek naar suikerpiek hinkelen. Gelukkig zijn er ook andere manieren.

1. Sla je ontbijt niet over

Periodiek vasten spaart energie, omdat je maag geen voedsel te verwerken krijgt. Maar als het gaat om energie krijgen, is het ontbijt een buitenkans die je niet kan laten liggen. Ga voor gezonde eiwitten, langzaam verteerbare koolhydraten en fruit of groenten.


Dat klinkt ingewikkelder dan het is: heb je al eens overnight oats met diepvriesbosbessen geprobeerd? Of chiazaadpudding met banaan? Volkorenbrood met kaas, tomaat en omelet is natuurlijk ook een eitje.


Kies tenslotte liever voor een appelsien dan voor een glas sap: zo pik je wel de vitamine C mee, maar vermijd je het dal na de suikerrush.

2. Probeer ademhalingsoefeningen

Een kwartier touwtjespringen, een paar blokjes om joggen of een workout op de livingmat, ze doen wonderen voor je energie en mindset. Maar als je even geen grenzen wil verleggen, dan is het tijd voor ademhalingsoefeningen.

Bij de oceaanademhaling adem je drie minuten lang uit door je gesloten mond, terwijl je binnensmonds ‘ha’ zegt. Dat zorgt voor een ruisend geluid in je keel, als de rustgevende branding van de zee.


Of probeer de alternatieve neusademhaling, waarvoor je je rechterhand voor je gezicht houdt, met duim en ringvinger ter hoogte van je neus. Sluit je rechtersneusgat met je duim en adem in en uit. Dan is het de beurt aan je ringvinger, die je linkerneusgat sluit; adem uit en in langs je rechterneusgat. Boven- en onderaan elke ademhaling kan je kort pauzeren. Tien geconcentreerde cycli geven een instant gevoel van rust.

Bij de meer uitdagende Breath of Fire-techniek haal je met gesloten mond diep adem. Vervolgens stoot je alle lucht uit je longen, met korte samentrekkingen van de buikspieren. Begin met tien uitademstoten en bouw op naar 20, met een pauze tussen elke ronde. Energie verzekerd! 

3. Drink veel, maar ga zeker niet drinken

Het ligt zodanig voor de hand dat je ‘t bijna zou vergeten: regelmatig drinken van je dagelijkse anderhalve literfles water maakt je energiepeil blij. Moment, ik vul de mijne alvast even op.


Wacht niet tot je dorst hebt, maar maak er een routine van: drink een glas water bij elke tas thee of koffie, en schenk bij na elk rondje Pomodoro. Je hersenen bestaan immers voor bijna drie vierden uit water; uitdroging zorgt voor concentratieverlies. Ook je spieren zijn tevreden met de toevoer van zuurstof in elk glas en afvalstoffen vinden zo sneller de uitgang.


Ook koffie, klassieker onder de oppeppers, is goed, maar thee is beter. Bovenop cafeïne, dat de afgifte van adrenaline en dopamine stimuleert, bevat groene thee namelijk ook het aminozuur L-theanine. Het is precies die combo die de hersenfuncties verbetert: dankzij groene thee voel je je ontspannen én kan je goed concentreren. Koffie en thee blijven bovendien zo’n vier uur in je lijf actief; energiedrankjes, die ook cafeïne bevatten, razen erdoor als een korte, maar destructieve tornado.


En dan is er nog alcohol, die stilaan van tafel verdwijnt bij businesslunches of kantinebuffetten. Maar goed ook: als beste maatje van je namiddagdip heeft het goedje een kalmerend en uitdrogend effect. Uit de buurt van deadlines houden, dus.

4. Eet met smaak (en met vezelrijke koolhydraten)

Of je lunch nu gebeurt in een kantine, restaurant of brooddoos, kies voor vezelrijke koolhydraten. Je vindt ze speltpasta, wilde rijst of volkorenbrood. In witte pasta of rijst zit immers glucose die voor een snelle piek en diep dal zorgt, terwijl je brein een stabiele bloedsuikerspiegel nodig heeft.


Ook tussendoortjes zijn niet uit den boze als je zoekt naar ingrediënten als noten, gedroogd fruit en vezels. Of wat dacht je van rauwe groenten met tzatziki-dip?

5. Denk aan de temperatuur van je werkomgeving

Ook al hoort je gas- of elektriciteitsrekening het niet graag, toch willen we het voor de volledigheid over de temperatuur in je werkomgeving hebben: die heeft een grote invloed op je energiepeil en productiviteit. Ook al zijn er verschillen tussen vrouwen en mannen, toch blijken kantoorwerkers het productiefst bij 22 à 25 graden. Dat levert zelfs 10% tijdswinst op tegenover wat in koudere kantoren gepresteerd wordt. Je slaapkwaliteit voelt zich dan weer kiplekker bij 16 à 18°C.

6. Laat focus winnen van chaos

Nog zo’n boosdoener die moeilijk te vangen is: stress vreet energie. De oorzaak aanpakken vergt tijd en strategie, maar ook op korte termijn is er hoop. Voel instant resultaat van een reeks gecontroleerde buikademhalingen, enkele keren doorheen de dag: zuurstof in je brein zorgt voor ontlading.


Beloon jezelf met kopje thee of leuk gesprek om na een lastige taak bij te tanken. En noteer ‘s avonds je drie belangrijkste prioriteiten voor de volgende dag: zo wint focus van chaos. Een goede slaapkwaliteit zorgt immers dat je hier morgen niet opnieuw komt lezen.

7. Doe iets waar je blij van wordt

We eindigen in schoonheid met het leukste advies: zet muziek op en zing mee, op wandel of in de auto. Dans tijdens de afwas, cross door het trappenhuis of ruik aan bloemen. Dat zorgt voor emotionele opkikkers die je niet wil missen. Laat ten slotte je boodschappen leveren en plan iets leuks in de gewonnen tijd: een telefoontje in de zon of een stukje comedy op Youtube werken bij ons elke keer super.


Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.