True

7 gezondheidsvoordelen van havermout

Havermout is gezond, veelzijdig en populairder dan ooit. Je vindt het tegenwoordig in repen, plantaardige melk, pasta en koekjes. Maar wat maakt het precies zo gezond?


Lees onze 7 redenen waarom je gezond oud kan worden met havermout.

1. Havermout vermindert je eetlust

De vezels van havermout zwellen op in je maag waardoor je de hele dag door een voldaan gevoel krijgt. Het bevat bovendien cholecystokinine, een eetlustremmend hormoon.

2. Havermout is goed voor je cholesterol

Havermout verlaagt je cholesterol. Bèta-glucanen en de oplosbare vezels in havermout remmen de opname van vet en cholesterol.

3. Havermout verlaagt het risico op diabetes.

Diabetes is een bekende ouderdomsziekte. Omdat haver rijk is aan complexe koolhydraten, heeft het een zeer gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel.


Lees hieronder verder

4. Havermout is goed voor je geheugen

Magnesium in havermout versterkt niet alleen je botten en tanden. En het is vooral goed voor je geheugen en het verhoogt je conscentratievermogen.

5. Havermout houdt je sterk

Je lichaam heeft eiwitten nodig voor het aanmaken van spierweefsel. Havermout bevat ongeveer 13 gram eiwitten per 100 gram. Dat is meer dan andere graansoorten. Ter vergelijking: tarwebrood bevat ongeveer 8 gram eiwitten (per 100 gram) en een biefstuk levert je ongeveer 21 gram eiwitten.

6. Havermout boost je immuunsysteem

De eerder vermelde bèta-glucanen helpen  het immuunsysteem om zich te verweren tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.7. Havermout is goed voor je prostaat

Lignaan is een groep stoffen die voorkomen in planten, vooral in lijnzaad. Maar dus ook in havermout. Ze remmen de vergroting van de prostaat af. Meer nog, lignanen beschermen je niet alleen tegen borst-, prostaat- en darmkanker, maar ook tegen ouderdomsdiabetes en aderverkalking.

 

Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.