10 tips om energiezuinig te koken
Koken en afwassen. We worden er soms moe van. Ook van onze stijgende energiefactuur. Daarom geven we jou 10 tips om energie te besparen in de keuken.
1. Zet een deksel op je kookpot
Als je water kookt zonder deksel, is het logisch dat je veel warmte (en water) verliest via de ontsnapte dampen. Hetzelfde gebeurt bij het opwarmen van andere ingrediënten. Met een deksel op je kookpotten verbruik je minstens de helft minder energie.
3. Laat eten nagaren
Je oven hoef je niet altijd aan te laten tot het einde van de aangegeven oventijd. Gebruik de restwarmte om gerechten warm te houden of na te garen.
4. Open een raam
Gebruik je dampkap enkel wanneer je producten kookt die veel vetten en geuren door het huis verspreiden, zoals vis, vlees en kip. Zet gewoon een raam open voor kleine dampjes of korte kooksessies met pasta of groenten.
5. Hou je koelkast dicht
Geen enkel apparaat in je huis dat zoveel energie verbruikt als je koelkast. Elke keer je de koelkastdeur opent, ontsnapt alle koude lucht. Het kost je koelkast veel energie om hierna weer op temperatuur te komen. Doe je koelkast dus zo weinig mogelijk open en laat de deur niet zomaar open staan.
9. Restjes afspoelen met koud water
Warm water gebruiken, kost ook energie. Spoel daarom de restjes op je borden en bestek af met koud water voor je ze in de vaatwasser plaatst of aan je afwas begint. Of schraap ze af met een vork of mes.
10. Gebruik een teil of spoelbak
Als je dan toch een afwasje doet, doe het niet onder een stromende kraan. Spoel alles af in een tijl of spoelbak.
Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.