True

10 tips om energiezuinig te koken

Koken en afwassen. We worden er soms moe van. Ook van onze stijgende energiefactuur. Daarom geven we jou 10 tips om energie te besparen in de keuken.

1. Zet een deksel op je kookpot

Als je water kookt zonder deksel, is het logisch dat je veel warmte (en water) verliest via de ontsnapte dampen. Hetzelfde gebeurt bij het opwarmen van andere ingrediënten. Met een deksel op je kookpotten verbruik je minstens de helft minder energie. 

2. Gebruik pannen en potten met een platte bodem

Pannen en potten met kromme bodems verliezen tijdens het koken heel wat energie. Want warmte ontsnapt langs de delen van de pan die de kookplaat niet raken. Investeer dus op tijd in een nieuwe pannenset.

3. Laat eten nagaren

Je oven hoef je niet altijd aan te laten tot het einde van de aangegeven oventijd. Gebruik de restwarmte om gerechten warm te houden of na te garen.


4. Open een raam

Gebruik je dampkap enkel wanneer je producten kookt die veel vetten en geuren door het huis verspreiden, zoals vis, vlees en kip. Zet gewoon een raam open voor kleine dampjes of korte kooksessies met pasta of groenten.


5. Hou je koelkast dicht

Geen enkel apparaat in je huis dat zoveel energie verbruikt als je koelkast. Elke keer je de koelkastdeur opent, ontsnapt alle koude lucht. Het kost je koelkast veel energie om hierna weer op temperatuur te komen. Doe je koelkast dus zo weinig mogelijk open en laat de deur niet zomaar open staan.6. Zet je koelkast niet te koud.

Niet alle producten in je koelkast hoef je heel koud te bewaren. Zet je koelkast daarom niet op de koudste stand. Producten die wel heel temperatuurgevoelig zijn - zoals vlees, vis of groenten - leg je onderaan. Daar is het kouder dan in de rest van je koelkast.

7. Hou goed bij wat er in de koelkast zit

Een tjokvolle koelkast verbruikt meer energie. Hou goed bij wat er in de koelkast zit en werk je ingrediënten tijdig op zodat je niets hoeft weg te gooien.

 

8. Je vaatwasser volledig vullen

Wanneer je enkel een vaatwasser gebruikt en zelden zelf afwast, verbruik je 2 tot 3 keer meer energie. Vul daarom je machine altijd zo vol mogelijk voor je ze aanzet en kies voor het ecoprogramma.

 

9. Restjes afspoelen met koud water

Warm water gebruiken, kost ook energie. Spoel daarom de restjes op je borden en bestek af met koud water voor je ze in de vaatwasser plaatst of aan je afwas begint. Of schraap ze af met een vork of mes. 

10. Gebruik een teil of spoelbak

Als je dan toch een afwasje doet, doe het niet onder een stromende kraan. Spoel alles af in een tijl of spoelbak.

Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.